Balkanları deneyimlemeye hazır mısınız? Doğanın büyüsü, tarihin izleri ve eşsiz kültürler sizi bekliyor. Haydi, bu unutulmaz yolculuğa çıkma vakti!

TOP
Image Alt

K. Makedonya

KUZEY MAKEDONYA

 

Yönetim Şekli: Parlamenter demokrasi

Devlet Başkanı: Stevo Pendarovski

Başbakan: Kovaçevski

Başkent: Üsküp

Dil: Makedonca / Bölgesel: Türkçe, Arnavutça, Sırpça, Romca, Ulahça

Bağımsızlık: 8 Eylül 1991

Yüzölçümü: 25.713 km²

Nüfus: 2,114,550 (2009 tahminleri)

Etnik Gruplar: Makedon %54.1, Arnavut %38,6 Türk %3.5, Roman %2.6, Diğer

%1.2

Din: %55.7 Ortodoks, %44.3 Müslüman

Para Birimi: Denar

Döviz Kurları: 1 EUR = 61 Denar

 

MAKEDONYA CUMHURİYETİ

Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıdaArnavutluk, güneyde Yunanistan, doğudaBulgaristan ile komşudur. Birleşmiş Milletlertarafından 1993 yılında tanınan ülke,Yunanistan‘ın itirazı sonucu Birleşmiş Milletlertarafından “Makedonya Eski

Yugoslav Cumhuriyeti – MEYC” (İngilizce: Former Yugoslav Republic of

Macedonia – FYROM, adıyla tanınmaktadır.

 

Makedonya, 542 yıl Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyeti altında kalmıştır ve birçok Türk izi taşımaktadır.

 

TARİH

Bugünkü Makedonya toprakları, tarihte birçok devlet ve imparatorluğunsınırları içinde olmuştur. Bunlar içinde Roma İmparatorluğu (sonrasında DoğuRoma İmparatorluğu) ve Osmanlı İmparatorluğu, bölgede hüküm sürenimparatorluklardandır.

 

600 yıla yakın süre Osmanlı egemenliğinde kalan bölge, 20. yüzyıldaYugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti‘nin en güney kısımlarınıoluşturmuştur.

1991 yılında özerk cumhuriyet Makedonya, Yugoslavya Sosyalist FederatifCumhuriyeti’nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

 

COĞRAFYA

Makedonya Cumhuriyeti’nin tek büyük ırmağı tam ortasından geçen VardarNehri‘dir. Ülkede yüksekliği 2,000 metreyi geçen 16 dağ bulunmaktadır. Enbüyük göller Arnavutluk, Yunanistan ve Makedonya Cumhuriyeti’nin kesiştiğinoktada bulunan Ohri, Prespa ve Doyran Gölü‘dür.

 

DAĞLAR

Makedonya Cumhuriyeti’ndeki en önemli dağlar şunlardır:

KorabDağı 2,764m
ŞarDağları 2,747m
Baba Dağı 2,601m
Jakupica 2,540m
Nice Dağı 2,521m
DešatDağı 2,373m

 

DİN

Makedonya Cumhuriyeti’nde en yaygın din %54,7 ile Makedon OrtodoksKilisesi’ne bağlı Ortodoksluk, %45,3 ile en yaygın ikinci din İslam‘dır.Makedonya Cumhuriyeti oran açısından Türkiye, Kosova, Arnavutluk ve Bosna- Hersek‘ten sonra Avrupa‘daki en büyük Müslüman nüfusu barındırır.

 

Ülkede Müslümanlar‘ın büyük çoğunluğunu Arnavutlar oluşturmaktadır. Bununyanı sıra Türkler, Boşnaklar ve 40.000 – 80.000 kadar nüfusa sahip olduklarıtahmin edilen bir Müslüman Makedon topluluğu da vardır.

Müslüman Makedonlar, Hristiyanlardan ayırt edilmek için kendilerine Torbeşdemektedirler. Ülkede 1200 kilise, 750 cami bulunur. Üsküp‘de Ortodoks veİslam dinine mensup insanlar için değişik okullar vardır.

 

GÜNÜMÜZDE MAKEDONYA

Ülkenin başkenti Üsküp 700,000 civarındaki nüfusuyla aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Ülkede Üsküp hariç büyük şehirler Manastır,Kumanova, Pirlepe,Kalkandelen, Ohri, Köprülü, İştip, Gostivar veUstrumca‘dır Ülkede 50 kadar doğal ve yapay göl ve yüksekliği 2,000metreden fazla 16 dağ bulunmaktadır.

 

Ülke Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Frankofon, Dünya Ticaret Örgütü,Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı‘na üye olmakla birlikte Aralık 2005‘denberi Avrupa Birliği ile müzakerede, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü‘ne deadaydır.

 

Ülke 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti‘nden Makedonya ismi ile bağımsızlığını ilan etti. Birleşmiş Milletler ülkeyi 1993yılında Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti ismi ile tanıdığını duyurdu.Diğer uluslararası örgütler olan Avrupa Birliği, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, Uluslararası Para Fonu, Avrupa Yayın Birliği ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi gibi örgütler ülkeyi Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti (EYMC)adıyla tanıdı.

Türkiye, Makedonya Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ilanıyla beraber ülkeyi kendiismi ile tanımıştır. Nitekim bu sebeple Makedonya’yı Eski YugoslavyaCumhuriyeti Makedonya ismiyle (FYROM) tanıyan NATO teşkilatına ait veiçinde Makedonya geçen tüm belgelerde metinde “FYROM” kısaltmasıgeçerken belgenin sonundaki bir dipnotta Türkiye’nin ve diğer NATO üyeleriA.B.D, Arnavutluk, Bulgaristan, Estonya, Hırvatistan, İsveç, İzlanda, Kanada,Litvanya, Macaristan, Norveç, Polonya, Romanya ve Slovakya ile birlikteMakedonya’yı anayasal ismi ile tanıdığı ayrıca belirtilmiştir.

DİPLOMATİK İLİŞKİLER

Makedonya Cumhuriyeti’nin şu ülkelerde temsilcilikleri vardır: Amerika BirleşikDevletleri, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık,Bosna – Hersek, Bulgaristan, Çin, Danimarka, Fransa, Hırvatistan, Hollanda,İspanya, İsv, İsviçre, İtalya, Kanada, Katar, Macaristan, Mısır, Polonya,Romanya, Rusya,Sırbistan, Sl ovenya, Türkiye, Ukrayna, Yunanistan veVatikan.

You don't have permission to register