KOSOVA
Resmi Adı: Kosova CumhuriyetiYönetim Biçimi: Cumhuriyet
Başkent: Priştine
Komşuları: Karadağ, Makedonya, Sırbistan, ArnavutlukYüzölçümü: 10.908 km²
Nüfusu: 1.836.000 NüfusArtışı: % 0,53
Etnik Yapısı: Arnavut (%87,5), Türk (%4,5), Sırp (%5,7), Boşnak (2,1)
Dinler: Sırp Müslümanlar (%95), Ortodoksları (%5)
Başlıca Kentleri: Priştine, Prizren, İpek, Gilan, Mitroviça
Para Birimi: Euro
Saat Farkı: Türkiye saati -1
KOSOVA veya KOSOVA CUMHURİYETİ
Balkanlar‘da, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Arnavutluk devletlerine sınırıolan, 1999 ile 2008 yılları arasında Birleşmiş Milletler idaresinde bir bölge olanKosova 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.
Kosova’da bağımsızlık ilanının ardından, denetim, Birleşmiş Milletler‘den AvrupaBirliği‘ne geçti. Kosova ile Sırbistan arasındaki özerk bölge sınırı, devlet sınırıoldu. Kosova’daki Avrupa Birliği temsilciliği, bundan sonra Uluslararası SivilTemsilcilik adı altında hizmet vereceğini açıkladı. Böylece Birleşmiş Milletler’in de1999 yılından bu yana Kosova’da üstlendiği yönetim sona ermiş oldu.
Kosova’da Avrupa Birliği ülkelerinden 1900 polis ve yargı mensubu görevyapacak. Kosova bu şekilde Avrupa‘nın 50. ülkesi olmuştur.
KOSOVA’NIN TANINMASI
Kosova’nın bağımsızlık bildirisine uluslararası tepkiler Kosova’yı ilk tanıyanülke Kosta Rika, ikinci ülke Amerika Birleşik devletleri olmuştur. Türkiye,Arnavutluk, Birleşik Krallık ve Afganistanda Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerdendir.
Bu bağımsızlığı tanımayacağını ilan eden Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti,Sırbistan ve Rusya´ya göre burası hâlen Sırbistan’a bağlı özerk bir bölgedir.Bağımsızlık ilanı sonrasında Kosova’yı tanıyan ülkeler arasına Japonya,Macaristan ve Hırvatistan da katılmıştır. En son Lesotho 12 Şubat 2014 tarihindeKosova’nın 17 Şubat 2008’de tek taraflı olarak ilan ettiği bağımsızlığını resmentanıyan 108. ülke olmuştur.
12 Şubat 2014 itibariyle, Kosova Cumhuriyeti, 107 ülke tarafından tanınan bircumhuriyettir. Bu tanıma süreci sürekli gelişerek devam edecek bir seyirizlemektedir. 10 Eylül 2012 gününe dek gözetimli bağımsızlık altında bulunanKosova bu tarihten itibaren ise tam bağımsız olarak yoluna devam etmektedir.
İKLİM VE COĞRAFYA
Kosova 10.887 km2lik alana, 2 milyon civarında bir nüfusa sahiptir.KuzeybatısındaKaradağ, kuzey ve doğusunda Sırbistan, güneyinde Makedonya ve güneybatısındaArnavutluk bulunmaktadır. En büyük yerleşim merkezibaşkent Priştine‘dir. Koordinatları 42, 6394 (42°38’21.840″K) kuzey enlemi ve21,0961 (21°5’45.960″D) doğu boylamıdır. Kosova’nın iklimi karasal iklimdir.Kışları soğuk ve kar yağışlıdır; yazları ise sıcak ve kurak geçer.
Kosova topraklarının büyük bir kısmı dağlık arazidir. Makedonya sınırı boyunca Şar Dağları uzanmaktadır. Burada kış turizmi faaliyetleri yapılmaktadır. Brezoviça en önemli kış turizmi yerleşkelerinden birisidir. Kosova dağları çok yüksek ve dikyamaçlara sahiptir. 2656 m ile Ceraviça zirvesi ülkenin en yüksek doruğudur.Dreniça, Karaleva gibi kasabalar, bu bölgenin yüksek yamaçlarında kurulmuşyerleşim birimleridir.
Kosova Cumhuriyeti’nin güneybatısında Arnavutluk Alpleri uzanmaktadır.Kuzeyinde ise Kopaonik Dağları bulunmaktadır.